12 Ocak 2018 Cuma

Seçimi seçmek

Seçim yapmanın birden fazla türü var ve bunların çok azı bilinçli olmak durumunda. Açıktır, Ulus Baker abimize selam ile, anlamak ve anlatmak yaşamımızın sadece bir düzeyidir ve buradan hareketle bilinçli seçimlerimizin de seçimlerimizin içerisinde sadece bir düzeyi oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Bir durumun içerisindesiniz ve sizi bu noktaya yaptığınız yanlış tercihlerin getirdiğini mi düşünüyorsunuz ? Belki de bu noktaya gelmek en büyük arzunuz idi. Ama bu arzu amaç şeklinde değil idi. Neredeyse hiçbir arzu amaç değildir, arzu eksiklik mefhumuna daha yakındır ve hep kovalamak zorundadır. Amaç ise sizin bir durumun içerisinden geçmişe bakarak uydurduğunuz bir şeydir. (Bilinçli olarak gelecek demiyorum. Baktığımız ve proje olarak ortaya koymaya çalıştığımız bir gelecek; geçmişimizdeki alışkanlıklarımızın bir tekrarıdır. İnsan gelececeğe atılır ve artık bir başkasıdır, geleceğe baktığında ise aslında geçmişe bakıyordur.)

İnsanın ezbere yaşaması, kör yaşaması ve yaşamamasıdır. Tekrar eden kendisini tekrar eder. Yeni olan ise bir başkasıdır. Bu durumda hiçbir sahih gelecek tasarımı mümkün olamaz mı? Bundan emin olamayız, tüm geçmiş tasavvurlarının pasif bir ben e gönderme yaptığını söyleyemeyeceğimiz gibi. Söyleyebileceğimiz şudur : Yürürlükte olan amaç, hedef, seçim gibi kavramları kullanarak kendisini açan, geliştiren, dönüşen bir yaşamsallık sürdürülemez. Bu gariptir, oysa yaşam sürer; bilinçli ya da bilinçsiz şekilde. Yaşamı kandıramazsınız. Kandırdığınız bilinçtir ve sadece bir yönünüzdür.

Neredesiniz ? Ayrıldığınız kim ? Yöneldiğiniz ? Sürmekte olan devam edecek. Çırpınıyoruz ve dalgalar çok büyük; dalgalar mı bizi boğuyor yoksa dalgaları celallendiren bizzat biz miyiz ? Deniz ve ben arasında bir sınır var mı? Yüzme metaforunun karşılayamadığı ne ve bu metafordan neden kurtulmak zorundayız ?

Kurtulma zorunda olduklarımızın tam sıralı listesi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Direnmeme'nin Metafiziği

Burada başka bir başlık kullanmak isteyebilirdik. Üstelik başlığımızdaki fonetik sorunun, teklemenin de farkında olarak, buna rağmen bu seçi...